Pitkospuilla_AT_Koivusaaren luontopolku.jpg

Könkäänsaaren esteetön luontopolku

 • Könkäänsaaren esteettömälle luontopolulle mennään vaattunkikönkään portilta alkavaa reittiä pitkin. Kuva:_AT

  Könkäänsaaren esteettömälle luontopolulle mennään vaattunkikönkään portilta alkavaa reittiä pitkin. Kuva:_AT

 • Luontopolku alkaa Könkäänsaaren sillan ylityksen jälkeen. Kuva: AT

  Luontopolku alkaa Könkäänsaaren sillan ylityksen jälkeen. Kuva: AT

 • Opastustauluista löytyy helposti tietoa alueen luonnosta. Kuva: AT

  Opastustauluista löytyy helposti tietoa alueen luonnosta. Kuva: AT

 • Könkäänsaari on loistava kohde pienelle luontoretkelle. Kuva: AT

  Könkäänsaari on loistava kohde pienelle luontoretkelle. Kuva: AT

 • Paikoin luontopolku menee lähellä jokirantaa. Kuva: AT

  Paikoin luontopolku menee lähellä jokirantaa. Kuva: AT

 • Reitin varrella on kaksi laavua lähekkäin ja niiden alueella on esteetön liikkumismahdollisuus. Kuva: AT

  Reitin varrella on kaksi laavua lähekkäin ja niiden alueella on esteetön liikkumismahdollisuus. Kuva: AT

 • Laavujen vieressä jokirannassa on laituri, mistä on hyvät näkymät joelle. Kuva: AT

  Laavujen vieressä jokirannassa on laituri, mistä on hyvät näkymät joelle. Kuva: AT

 • Reitin varrelle on rakennettu uudet esteettömät kuivakäymälät. Kuva: AT

  Reitin varrelle on rakennettu uudet esteettömät kuivakäymälät. Kuva: AT

 • Näkymä Könkäänsaaren laiturilta. Kuva: AT

  Näkymä Könkäänsaaren laiturilta. Kuva: AT

 • Könkäänsaaren esteetön reitti. Kuva: AT

  Könkäänsaaren esteetön reitti. Kuva: AT

Könkäänsaaren esteetön luontopolku

Könkäänsaaren esteetön luontopolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Luontopolku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen. Retkeilyalueella on monipuolinen reitistö taukopaikkoineen, joka tarjoaa kaikenikäisille hyviä retkeilykohteita ja –mahdollisuuksia. Sijaintinsa ansiosta alueelle on helppo tulla kaikkina vuodenaikoina.

Könkäänsaaren esteetön luontopolku on Könkäänsaaren ja Raudanjokivarren luontoa esittelevä pieni luontopolku, joka soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille ja liikuntaesteisille. Reitin voi kiertää pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitin suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään. Reitti on pitkostettu noin metrin levyisenä ja lisäksi reitin varrella on pitkostettuja levikkeitä ohitustilanteita varten.

Värikkäät, runsaasti kuvitetut opastestaulut kertovat pieniä tarinoita vaikkapa siitä, mitä tapahtuu jokiluonnossa vuoden aikana tai millaisia ötököitä pitkoksen viereen kaatuneessa vanhassa lahopuussa asuu. Metsän kasvejakin oppii ehkä katsomaan uusin silmin. Reitin varrelta löytää vinkkejä niin tavallisimpien lintujen tunnistamiseen kuin alueen parhaiden linturetkikohteiden löytämiseenkin. Runsaspuustoisten saarten rehevyys ja eliölajiston runsaus ovat varsinkin kesäaikaan alueella retkeilevälle hieno elämys.

Reitti soveltuu patikoinnin lisäksi talvella lumikenkäilyyn. Rengasreitti ja siihen liittyvien janareittien edestakainen pituus yhteensä noin 1,1 kilometriä. Luontopolku on luokiteltu helpoksi reitiksi ja vaativaksi pyörätuolireitiksi, jossa pyörätuolilla liikkuva tarvitsee avustajan tai sähköpyörätuolin.

Könkäänsaaren taukopaikan suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon liikuntaesteiset. Vaattunkikönkään pysäköintialueella ja Könkäänsaaren laavulla on myös esteettömät kuivakäymälät. Könkäänsaaren laavulta on esteetön pitkosreitti laiturille jokivarteen, missä voi ihailla Raudanjoen luontoa. Könkäänsaaren luontopolun varrella on myös levähdyspenkkejä.

Rovaniemen keskustasta Sodankyläntietä noin 22,1 km, josta oikealle Vaattunkikönkääntietä noin 2,1 km tien päähän pysäköintialueelle. Pysäköintialueelta Könkäiden polkua pitkin Raudanjoen sillan yli, jonka jälkeen esteetön luontopolku alkaa. Napapiirin retkeilyalueelle pääsee myös Sodankyläntiellä liikennöivillä julkisilla kulkuvälineillä kohtuullisen lähelle reittejä. Vaattunkikönkään pysäköintialueelle on Sodankyläntieltä matkaa noin 2,1 km Vaattunkikönkääntietä pitkin. Vikakönkään pysäköintialue on Sodankyläntien läheisyydessä.

Lähteet, lisätietoja

Tietoja

 • Pituus: 0,98 km
 • Vaativuus: Vaativa esteetön Vaativa esteetön
 • Aika: 2 h
 • Katsottu: 25873
 • Latitude: 66.5912906353238
 • Longitude: 26.1201824858753

Lähellä olevia kohteita

 • Kielosaaren kasvi- ja sienipolku
  Kielosaaren kasvi- ja sienipolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Polku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen...

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR