Pitkospuilla_AT_Koivusaaren luontopolku.jpg

Koivusaaren luontopolku

 • Koivusaaren luontopolulle mennään siirtymäreittiä pitkin sillan yli. Kuva AT

  Koivusaaren luontopolulle mennään siirtymäreittiä pitkin sillan yli. Kuva AT

 • Koivusaaren luontopolku on pitkostettu koko matkaltaan. Pitkospuut ja opastustaulut on uusittu koko reitillä. Kuva: AT

  Koivusaaren luontopolku on pitkostettu koko matkaltaan. Pitkospuut ja opastustaulut on uusittu koko reitillä. Kuva: AT

 • Reitti kulkee alussa tunnelmallisen koivikon läpi. Kuva AT

  Reitti kulkee alussa tunnelmallisen koivikon läpi. Kuva AT

 • Koivusaaressa on paljon tuomia, kuvassa kukkiva vanha tuomi. Kuva AT

  Koivusaaressa on paljon tuomia, kuvassa kukkiva vanha tuomi. Kuva AT

 • Luontopolun varrella voit tutustua Rautatiemuistomerkkiin. Kuva: AT

  Luontopolun varrella voit tutustua Rautatiemuistomerkkiin. Kuva: AT

 • Luontopolulta on hyvät näkymät Ounasjokisuistoon. Kuva AT

  Luontopolulta on hyvät näkymät Ounasjokisuistoon. Kuva AT

 • Koivusaari on hieno retkikohde lähellä kaupungin keskustaa. Kuva: AT

  Koivusaari on hieno retkikohde lähellä kaupungin keskustaa. Kuva: AT

 • Koivusaaren eteläkärjessä on kelluva lintutorni, johon pääsee suoraan pitkospuilta. Kuva: AT

  Koivusaaren eteläkärjessä on kelluva lintutorni, johon pääsee suoraan pitkospuilta. Kuva: AT

 • Kelluvasta lintutornista voi tarkkailla lintujen lisäksi saaren luontoa tai vaikkapa lampaiden laiduntamista. Kuva: AT

  Kelluvasta lintutornista voi tarkkailla lintujen lisäksi saaren luontoa tai vaikkapa lampaiden laiduntamista. Kuva: AT

 • Koivusaareen tuodaan kesäksi lampaita maisemanhoitajiksi. Kuva: AT

  Koivusaareen tuodaan kesäksi lampaita maisemanhoitajiksi. Kuva: AT

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku sijaitsee noin 2,3 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin, Ounasjoen suistosaaressa. Luontopolku kuuluu Rovaniemen keskustan alueen reitistöihin. Koivusaaren luontopolku on kevät, kesä- ja syysretkeilyyn soveltuva luontokohde. Ounasjoen suistosaaret koostuvat matalista hiekkasaarista ja särkistä, jotka jäävät keväisin tulvavesien alle. Tulvasaaret muodostavat merkittävän perinnemaisemakokonaisuuden ja ovat arvokkaita kasvisto- ja eläinalueita. Saaria on hyödynnetty niittyinä aina 1960-luvun alkuun saakka.

Koivusaareen on kesällä 2003 rakennettu helppokulkuinen pitkospuilla varustettu luontopolku. Luontopolun varressa on kohdeopastein kerrottu Koivusaaren historiasta, kasvistosta sekä eläimistöstä ja pitkospuiden päässä on kelluva lintutorni. Alueella on rautatien muistomerkki. Rautatie kulki saaren kautta kaupungista Saarenkylään talvisin 1946-1951. Tulvaherkät rannat ja suistosaaret ovat hedelmällisiä luonnonniittyjä ja aivan kaupungin kyljessä sijaitsevaa Koivusaartakin käytettiin laitumena aina 1960-luvulle asti. Maatalouden vähenemisen myötä rantaniityt ovat käyneet harvinaisiksi, kuten myös niillä viihtyvät kasvi- ja eläinlajit. Nykyisin saarella laiduntaa kesäisin lampaita.

Koivusaari on yksi Ounasjokisuiston pienistä saarista, joiden rannat tarjoavat suojaa pesiville ja muuttomatkalla oleville linnuille. Suistosaarissa on tavattu 135 lintulajia, joista 90-100 lajia on pesinyt alueella tai tavattu pesimäaikana. Suistosaarilla on tavattu mm. kyhmyjoutsen, merikotka, ruskosuohaukka, isolokki ja tunturikiuru. Uhanalaisista kasvilajeista alueella esiintyy laaksoarho, jokipaju ja idänluhtatähtimö. Saarilla esiintyy laajoja saraikkoja ja helpikasvustoja, pohjanängelmää, mesiangervoa, rönsyleinikkiä, metsäruusua ja kieloa. Rengasreitti ja siitä lähtevän janareitin edestakainen kokonaispituus on noin 2,5 kilometriä ja vaativuusluokka helppo.

Pitkostetun, helppokulkuisen Koivusaaren luontopolun opasteet kertovat saaren historiasta, kasvistosta sekä eläimistöstä. Luontopolun kaupungin puoleisessa päässä on kesäisin kelluva lintutorni. Luontopolun varrella on myös levähdyspenkkejä retkeilijöille. Läheisen Ounaspaviljongin uimarannan vieressä on hirsirakenteinen laavu. Laavulla on tulipaikka ja lähistöllä puuliiteri. Alueelta löytyy WC, veneenlaskupaikka ja venesatama.

Rovaniemen keskustasta Sodankyläntietä noin 2,6 km, josta vasemmalle Ounasjoen itäpuolentietä noin 300 m, josta vasemmalle Ounaspaviljongin pysäköintialueelle. Luontopolulle pääset helpoimmin Ounaspaviljongin pysäköintialueelta. Pysäköintialueen itäosasta on siirtymäreitti luontopolun alkuun sillan yli noin 150 metriä. Toinen siirtymäreitti alkaa Sodankyläntien Ounasvaaran puoleiselta kevyenliikenteen väylältä, josta portaita alas laskeutumalla ja jatkamalla polkua sillan alitse siirtymäreitin alkuun ja sitä pitkin sillan yli luontopolun alkuun noin 230 metriä.  Käyttöaika kesäkuusta lokakuuhun.

Tietoja

 • Pituus: 2,11 km
 • Vaativuus: Helppo Helppo
 • Aika: 2 h
 • Katsottu: 70265
 • Latitude: 66.5158860307592
 • Longitude: 25.7447491643356

Lähellä olevia kohteita

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR