Pitkospuilla_AT_Koivusaaren luontopolku.jpg

Vaattunkikönkään pyörätuolireitti

 • Vaattunkikönkään pyörätuolireitti alkaa Könkäänsaaren portilta. Kuva: AT

  Vaattunkikönkään pyörätuolireitti alkaa Könkäänsaaren portilta. Kuva: AT

 • Vaattunkikönkään riippusillalta on hyvä tarkkailla koskiluontoa. Kuva: AT

  Vaattunkikönkään riippusillalta on hyvä tarkkailla koskiluontoa. Kuva: AT

 • Könkäänsaari on mainio kohde pienelle luontoretkelle. Kuva: AT

  Könkäänsaari on mainio kohde pienelle luontoretkelle. Kuva: AT

 • Reitin varrella on mielenkiintoisesti toteutettuja opastustauluja. Kuva: AT

  Reitin varrella on mielenkiintoisesti toteutettuja opastustauluja. Kuva: AT

 • Reitiltä on hyviä näkymiä joelle. Kuva: AT

  Reitiltä on hyviä näkymiä joelle. Kuva: AT

 • Reitin varrella on kaksi laavua lähekkäin ja niiden alueella on esteetön liikkumismahdollisuus. Kuva: AT

  Reitin varrella on kaksi laavua lähekkäin ja niiden alueella on esteetön liikkumismahdollisuus. Kuva: AT

 • Laavujen vieressä jokirannassa on laituri. Kuva: AT

  Laavujen vieressä jokirannassa on laituri. Kuva: AT

 • Näkymä Könkäänsaaren laiturilta joelle. Kuva: AT

  Näkymä Könkäänsaaren laiturilta joelle. Kuva: AT

 • Könkäänsaaren puusto on pääasiassa hyväkasvuista sekämetsää. Kuva: AT

  Könkäänsaaren puusto on pääasiassa hyväkasvuista sekämetsää. Kuva: AT

 • Könkäänsaaren esteetön reitti. Kuva: AT

  Könkäänsaaren esteetön reitti. Kuva: AT

Vaattunkikönkään pyörätuolireitti

Vaattunkikönkään pyörätuolireitti sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,9 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Pyörätuolireitti kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen. Retkeilyalueella on monipuolinen reitistö taukopaikkoineen.

Vaattunkikönkään pysäköintialueelta.alkava reittti kulkee Raudanjoen ylitse riippusiltaa pitkin. Sillan jälkeen reitti kulkee samaa reittiä, kuin Könkäänsaaren esteetön luontopolku. Luontopolku on Könkäänsaaren ja Raudanjokivarren luontoa esittelevä pieni luontopolku, joka soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille ja liikuntaesteisille. Reitin voi kiertää pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitin suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään. Reitti on pitkostettu noin metrin levyisenä ja lisäksi reitin varrella on pitkostettuja levikkeitä ohitustilanteita varten.

Värikkäät, runsaasti kuvitetut opastetaulut kertovat pieniä tarinoita vaikkapa siitä, mitä tapahtuu jokiluonnossa vuoden aikana tai millaisia ötököitä pitkoksen viereen kaatuneessa vanhassa lahopuussa asuu. Metsän kasvejakin oppii ehkä katsomaan uusin silmin. Reitin varrelta löytää vinkkejä niin tavallisimpien lintujen tunnistamiseen kuin alueen parhaiden linturetkikohteiden löytämiseenkin. Runsaspuustoisten saarten rehevyys ja eliölajiston runsaus ovat varsinkin kesäaikaan alueella retkeilevälle hieno elämys.

Reitti soveltuu patikoinnin lisäksi talvella lumikenkäilyyn. Rengasreitti ja siihen liittyvien janareittien edestakainen pituus yhteensä noin 1,7 kilometriä. Luontopolku on luokiteltu helpoksi reitiksi ja vaativaksi pyörätuolireitiksi, jossa pyörätuolilla liikkuva tarvitsee avustajan tai sähköpyörätuolin.

Könkäänsaaren taukopaikan suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon liikuntaesteiset. Vaattunkikönkään pysäköintialueella ja Könkäänsaaren laavulla on myös esteettömät kuivakäymälät. Könkäänsaaren laavulta on esteetön pitkosreitti laiturille jokivarteen, missä voi ihailla Raudanjoen luontoa. Könkäänsaaren luontopolun varrella on myös levähdyspenkkejä.

Rovaniemen keskustasta Sodankyläntietä noin 22,1 km, josta oikealle Vaattunkikönkääntietä noin 2,1 km tien päähän pysäköintialueelle. Pysäköintialueelta Vaattunkikönkään pyörätuolireittiä opasteiden mukaan. Napapiirin retkeilyalueelle pääsee myös Sodankyläntiellä liikennöivillä julkisilla kulkuvälineillä kohtuullisen lähelle reittejä. Vaattunkikönkään pysäköintialueelle on Sodankyläntieltä matkaa noin 2,1 km Vaattunkikönkääntietä pitkin. Vikakönkään pysäköintialue on Sodankyläntien läheisyydessä.

Lähteet, lisätietoja: www.luontoon.fi ja Napapiirin luontokansio , Metsähallitus.

Tietoja

 • Pituus: 1,30 km
 • Vaativuus: Vaativa esteetön Vaativa esteetön
 • Aika: 2 h
 • Katsottu: 5149
 • Latitude: 66.5933245529974
 • Longitude: 26.1185198352079

Lähellä olevia kohteita

 • Könkäänsaaren esteetön luontopolku
  Könkäänsaaren esteetön luontopolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Luontopolku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen...
 • Kielosaaren kasvi- ja sienipolku
  Kielosaaren kasvi- ja sienipolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Polku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen...

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR